Koolmees 'AOV zzp'ers duurt nog jaren', Van de Ven (VZN) 'stop gesprekken'

Nieuws

Het voorstel voor een verplichte AOV stuit op grote problemen in de uitvoering. Daardoor duurt zo'n verzekering waarschijnlijk nog 'jaren', zegt demissionair minister Koolmees. VZN pleit ervoor om niet verder te praten over een verplichte AOV voor zzp’ers, die toen niet direct betrokken waren. 'Alleen een basisvoorziening voor arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden kan op draagvlak rekenen', stelt voorzitter Cristel van de Ven.

Bron: De Ondernemer

Regel het direct

021-%20Jorik%20Algra%20Fotografie_bijgesneden_0.jpg
Remco Bouman

Bel  0318 - 50 10 00

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

pexels-cottonbro-4065864.jpg

Vorig jaar presenteerden de organisaties in de Stichting van de Arbeid een voorstel tot een verzekeringsstelsel. Daarmee moeten zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) uiteindelijk verplicht worden zich te verzekeren voor het geval ze niet meer kunnen werken, zodat ze zich zeker stellen van een inkomen als ze arbeidsongeschikt raken.

Hier moeten ze maandelijks een premie voor betalen. Deze verplichting is afgesproken in het pensioenakkoord, omdat de linkse partijen en de vakbonden het een belangrijkste stap vinden om het verschil tussen zelfstandigen en werknemers in dienst te verkleinen.

Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), zegt dat de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers als een konijn uit de hoge hoed kwam bij het afsluiten van het pensioenakkoord. ,,Tijdens de onderhandelingen tussen werkgeversorganisaties en vakbonden over de oudedagsvoorziening van werknemers, werd als voorwaarde meegenomen dat zzp’ers zich verplicht tegen langdurig verzuim moeten gaan verzekeren."

'Verplichte AOV is doorn in oog zelfstandig ondernemers'

,,Die twee onderwerpen hebben niets met elkaar te maken. Bij die onderhandelingen werd er niet met zelfstandigen gesproken, maar wel over hen. En er werd bovendien voor hen besloten. De verplichte AOV voor zzp’ers is dan ook een doorn in het oog voor zelfstandig ondernemers”.

Belangrijk aspect van het voorstel was dat zelfstandigen veel 'keuzevrijheid' kregen, waardoor de hoogte van de premie flink kan verschillen. Ook is er een 'opt-out' voor zelfstandigen met een afdoende private verzekering. Het kabinet vindt deze onderdelen belangrijk, omdat zelfstandigen flink van elkaar verschillen. Maar nadat Koolmees het voorstel had voorgelegd aan de beoogde uitvoerders UWV en Belastingdienst, bleek dat juist dat aspect uitvoeringsproblemen met zich meebrengt.

 

 

pexels-life-of-pix-8092_0.jpg

 

 

pexels-anamul-rezwan-1216544.jpg

'Alternatieve manieren om verplichte verzekering te regelen'

Daardoor kijkt de bewindsman nu naar alternatieve manieren om de verplichte verzekering te regelen, hoewel hij wel zoekt naar een mogelijkheid die "recht doet aan het advies van de Stichting". Er wordt gekeken of de regeling misschien bij een andere wet kan aansluiten. Hoewel de invoering van de arbeidsongeschiktheidsverzekering officieel aan een nieuw kabinet is, blijft Koolmees in gesprek met de uitvoerders en de belangenorganisaties om tot een nieuw plan te komen.

VZN: 'Geen verplichte AOV voor zzp'ers, maar voor alle werkenden'

Nu het huidige plan op 'de korte termijn' niet uitvoerbaar blijkt, pleit VZN ervoor om niet verder te praten over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Alleen een basisvoorziening voor arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden kan op draagvlak rekenen.

Een publieke arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden lijkt bovendien gemakkelijker uitvoerbaar. VZN stelt voor om de gesprekken vanaf nu daarop te richten, met dit keer ook een onafhankelijke vertegenwoordiging van zelfstandigen aan de maatschappelijke overlegtafels.

 

 

pexels-canva-studio-3153198.jpg

  • Perfecte dekking
  • Scherpe prijs
  • Professionele begeleiding