De gezondheidsverklaring. Wat meld je wel of niet aan de verzekeraar?

De gezondheidsverklaring lijkt een noodzakelijk kwaad, maar vooral een hoop papierwerk. Toch is het erg belangrijk dat je alles goed invult.

Vorig jaar was er een uitspraak in een zaak tussen een verzekeraar en een cafetariahouder. De cafetariahouder ontving geen uitkering omdat hij volgens de verzekeraar fysiobehandelingen had verzwegen.

Regel het direct

021-%20Jorik%20Algra%20Fotografie_bijgesneden_0.jpg
Remco Bouman

Bel  0318 - 50 10 00

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag


gezondheidsverklaring AOV Collectief

Bij de aanvraag van zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft hij een gezondheidsverklaring ingevuld en ondertekend. Daarin heeft hij geen melding gemaakt van eerdere rugklachten en van fysiotherapie daarvoor. De cafetariahouder heeft alle gezondheidsvragen met ‘Nee’ beantwoord, waaronder de vragen in de rubriek ‘Rug en nek’.

Vervolgens is hij uitgevallen vanwege rugklachten. Hij had naar eigen zeggen “versleten ruggenwervels”.

De medisch adviseur heeft geconcludeerd dat de cafetariahouder al jaren bekend was met lage rugklachten. Hij is hiervoor in 2011 diverse keren behandeld geweest door een fysiotherapeut, aldus de medisch adviseur van de verzekeraar.

De verzekeraar heeft de claim afgewezen wegens verzwijging. Ze hebben een uitsluitingsclausule voor rugklachten op de polis geplaatst. Het Kifid heeft geoordeeld dat Verzekeraar redelijk heeft gehandeld en terecht de claim heeft afgewezen.

Let bij het invullen van een gezondheidsverklaring dus goed op! Ook al bezoek je ergens geen arts voor, wees volledig en noem dan wel de hulpverleners. Twijfel je of je bepaalde zaken moet invullen, vraag het dan vooral aan de verzekeraar of je adviseur. Weet je iets niet meer zeker? Je hebt het recht om je dossier bij de huisarts op te vragen. Wees niet bang om “ja” in te vullen. Een ‘ja’ invullen leidt niet altijd tot een hogere premie of afwijzing.

massage-1015569_1920.jpg

  • Perfecte dekking
  • Scherpe prijs
  • Professionele begeleiding