Blog: Hoe kies je de juiste eindleeftijd voor je AOV?

Blog

Één van de onderdelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is de eindleeftijd. In onze blog “Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp: alles wat jij moet weten” heb je al kunnen lezen dat de eindleeftijd invloed heeft op de premie. Maar wat is nou verstandig om te doen? In dit blog geven wij informatie zodat je een goede keuze kunt maken.. 

Eindleeftijd AOV
Als je een AOV afsluit dien je een eindleeftijd te kiezen. Dit is de leeftijd tot wanneer je een uitkering ontvangt vanuit je AOV. Een voorbeeld: je kiest voor een eindleeftijd van 60 jaar. Bij arbeidsongeschiktheid ontvang je dan een uitkering totdat je 60 jaar bent geworden. 

Wettelijke regels
Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van een voorziening bij arbeidsongeschiktheid en je pensioen. De overheid ondersteunt je hier niet bij. Wel heb je recht op een AOW uitkering. Maar die ontvang je pas als je de AOW gerechtigde leeftijd hebt bereikt. Voor iedereen geboren na 01-01-1955 ligt deze leeftijd op 67 jaar en 3 maanden. 
Er is veel over deze AOW gerechtigde leeftijd te doen. De overheid heeft namelijk bepaald dat vanaf 2021 deze leeftijd gekoppeld gaat worden aan de levensverwachting. In het algemeen worden wij in Nederland steeds ouder. Dat betekent dat deze leeftijd steeds verder opschuift. Leeftijden van 70 jaar zijn al genoemd. Op dit moment stijgt de levensverwachting minder hard dan voorheen berekend was. Daarom geldt ook voor 2021 nog een AOW gerechtigde leeftijd van 67 jaar en 3 maanden. 
Let op! De verwachting is dat deze leeftijd in de toekomst wél verder opschuift. 

Wat is verstandig om te doen? 
Vaak als je een AOV afsluit is de eindleeftijd nog ver weg. Daarnaast spelen er bij het bepalen van de eindleeftijd ook nog factoren mee als je vermogen en/of je pensioenvoorziening. Dit is lastig in te schatten als je nog niet zo lang zelfstandig ondernemer bent. Daarom raden wij ondernemers zonder riant vermogen aan om de eindleeftijd van de AOV zoveel mogelijk gelijk te trekken met het moment van pensionering. De eindleeftijd naar beneden bijstellen kan namelijk altijd nog. Veel verzekeraars vinden het geen probleem als je op latere leeftijd de eindleeftijd aanpast. 

Hoe werkt dit in het AOV Collectief?
In het AOV Collectief verzekeren wij een standaard eindleeftijd van 67 of 68 jaar. In dit alternatief heb je niet de keuze. In de praktijk komt het namelijk nog veel voor dat de eindleeftijd van de AOV en de AOW gerechtigde leeftijd niet op elkaar aansluiten. Dit is vaak een keuze gemotiveerd door prijs. Hoe hoger de eindleeftijd hoe kostbaarder de verzekering. 
Wat de ondernemer zich vaak niet realiseert is het inkomensgat dat kan ontstaan als je niet de juiste eindleeftijd kiest. Wanneer je niet over voldoende vermogen beschikt kan dit grote financiële gevolgen hebben. 
Het AOV Collectief kiest daarom voor zekerheid en bied je voor een aantrekkelijke premie een passende eindleeftijd aan.  

Meer weten over het AOV Collectief?
 

Regel het direct

021-%20Jorik%20Algra%20Fotografie_bijgesneden_0.jpg
Remco Bouman

Bel  0318 - 50 10 00

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

  • Perfecte dekking
  • Scherpe prijs
  • Professionele begeleiding